Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Το μπάσκετ στον υπόλοιπο κόσμο






Οι κανόνες στο μπάσκετ αλλάζουν για ακόμα μια φορά. Μερικές από αυτές είναι:
Το όριο του σουτ τριών πόντων πρόκειται από τα 6.25 να μεταφερθεί στα 6.75.
Θα απαγορευτεί στις ομάδες να ζητούν αλλαγές παικτών, όταν το ματς είναι σε νεκρό ίδιο θα συμβαίνει και με τα τάιμ άουτ.
Στο ύψος του τρίποντου θα τοποθετηθεί μια ευθεία γραμμή, από την οποία στα τελευταία δύο λεπτά κάθε αναμέτρησης θα κάνει επαναφορά η ομάδα που επιστρέφει από τάιμ άουτ.(τελείως άκυρο μου ακούγεται!!!)
Μετά από φάουλ που δεν είναι βολές ο χρόνος επίθεσης δεν θα ανανεώνεται σε 24 δευτερόλεπτα. Αν απομένουν περισσότερα από 14 δεύτερα θα μένει ως έχει, ενώ αν απομένουν λιγότερα το χρονόμετρο επίθεσης θα πηγαίνει στα 14. Π.χ. Όταν γίνει φάουλ σε μια ομάδα που είχε 5 δεύτερα για επίθεση, μετά την επαναφορά αυτή η ομάδα θα έχει 14 δεύτερα για επίθεση και όχι 24 όπως ισχύει τώρα.
Μόλις σφυρίξει ο διαιτητής και διακόψει το παιχνίδι είναι παράβαση αν κάποιος από τους παίκτες ακουμπήσει την μπάλα. Αν η μπάλα δηλαδή είναι στον αέρα και ακουστεί σφύριγμα δεν πρέπει να την αγγίξει κανένας αθλητής. Το ίδιο συμβαίνει και αν η μπάλα είναι στα χέρια κάποιου
Σε περιπτώσεις αιφνιδιασμού οποιοδήποτε φάουλ στον επιτιθέμενο γίνει στην πλάτη του είναι αντιαθλητικό. Επίσης οποιοδήποτε φάουλ γίνει με σκοπό να σταματήσει αιφνιδιασμό είναι επίσης αντιαθλητικό
Κάτω από τις ρακέτες θα υπάρχει ειδική περιοχή σε σχήμα ημικυκλίου στο οποίο όταν στέκεται ο αμυνόμενος δεν σφυρίζεται επιθετικό φάουλ.
Βουτιά στο παρκέ για διεκδίκηση της μπάλας δεν θα είναι βήματα ακόμα και να ο παίκτης γλιστρήσει έχοντας κατοχή.
Η ανάπαυλα στο ημίχρονο από 15 λεπτά θα μειωθεί στα δέκα(καλύτερα για εμάς όχι τόσο για τα κανάλια που μεταδίδουν το παιχνίδι)

Αυτές και άλλες(που βαριέμαι να γράφω) είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που θα ισχύουν από 1 Οκτώβρη στα γήπεδα όλου το κόσμου πλην του ΝΒΑ. Και εδώ είναι το γέλιο. Το ΝΒΑ έχει τους δικούς τους κανόνες και φιλοσοφία. Αλλά πως γίνεται ένα παιχνίδι το οποίο παίζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης να μην διέπεται από τους ίδιους κανόνες? Κατεβαίνουν μετά οι δευτερότριτοι Αμερικάνοι στο μουντομπάσκετ και στους ολυμπιακούς αγώνες και κάνουν πλάκα .Έχουμε σκεφτεί ότι αυτοί οι παίχτες παίζουν κατά μέσο όρο 70 παιχνίδια κάθε χρονιά και κάθε παιχνίδι διαρκεί 48 λεπτά και όχι 40? Έχουν το τρίποντο στο 7,25(σηκώνονται από τα 6,25 και κάνουν πλάκα στα παγκόσμια πρωταθλήματα) και έχουν salary cap δηλαδή συγκεκριμένο μπατζετ?
Οπότε αυτά που κάνει η fiba είναι σημαντικο αλλά και πάλι το μπάσκετ σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο θα είναι μια κλάση χαμηλότερο από αυτό που παίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όποτε τι κάνουμε? Σκαι woop και Τάσο Μαγουλά να περιγράφει ένα παιχνίδι ΝΒΑ…

1 σχόλιο:

nasopoulos είπε...

Γενικά νομίζω ότι το άθλημα προσπαθεί να γίνει πιο τηλεοπτικό, πιο γρήγορο, εξ'ου και τα αντιαθλητικά στον αιφνιδιασμό και οι μικρότερες επιθέσεις.