Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

...and its goodnight from


Eφυγε απ την ζωη πριν μερικες μέρες ένας από τους σημαντι κότερους στιχουργούς της ποπ μουσικής ιστορίας  και βασικός συνεργάτης του Burt Bucharach σε δεκάδες κλασικά τραγούδια του 20ου αιώνα, έφυγε από τη ζωή. Ήταν 91 ετών.
Ο Hal David γεννήθηκε το 1921 στην Νέα Υόρκη, σπούδασε δημοσιογραφία στο New York University. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ενώ δούλευε στη New York Post, οι πρώτοι του στίχοι χρησιμοποιήθηκαν και ηχογραφήθηκαν από τον  Sammy Kaye και τον Guy Lombardo το 1947.Το 1957 γνώρισε τον Burt Bucharach και από τότε μαζί, έγραψαν μερικά από τα πιο κλασικά ποπ διαμάντια της αμερικάνικης κουλτούρας. Το πρώτο τραγούδι που έγραψαν μαζί ήταν  ”The Story of My Life” που ηχογράφησε ο Marty Robbins. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1960 με το “Magic Moments” που ηχογράφησε ο Perry Como και στη συνέχεια ακολούθησαν για πάνω από 10 χρόνια να γράφουν δεκάδες συνεχόμενες επιτυχίες που ερμήνευσαν μεταξύ άλλων οι Dionne Warwick, The Carpenters, Dusty Springfield, B. J. Thomas, Gene Pitney, Tom Jones, Cilla Black και Jackie DeShannon μεταξύ άλλων. Για να συνειδητοποιήσει κανείς την συνεισφορά του Hal David στην ποπ κουλτούρα της δεκαετίας του ‘ 60, αρκεί μόνο να απαριθμήσει ορισμένα μόνο από τα από τα κλασικά τραγούδια που έγραψε μαζί με τον Burt Bucharach: “Wishin’ and Hopin’”‘, “Twenty-four Hours from Tulsa”, “Only Love Can Break a Heart”,  ”Make It Easy on Yourself”,  ”Don’t Make Me Over”, “Message to Michael”, “Windows of the World”, ”What The World Needs Now”, ”Raindrops Keep Fallin’ on My Head”, “Alfie”, “What’s New Pussycat”, “The Look of Love”, “Wives and Lovers”, “Casino Royale”, “I’ll Never Fall in Love Again”, “It Was Almost Like a Song”, “This Guy’s in Love with You”, “Anyone Who Had a Heart”, “Promises, Promises”, “Do You Know the Way to San Jose”, “A House Is Not a Home”, “Walk on By” και “Trains and Boats and Planes”.  Επίσης το 1969 έγραψε μαζί με τον John Barry το ”We Have All the Time in the World,” το οποίο ερμήνευσε ο Louis Armstrong για τις ανάγκες της ταινίας  James Bond “On Her Majesty’s Secret Service”. Την δεκαετία του ’70, και μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Burt Bucharach, ασχολήθηκε περισσότερα με την σκηνή του Nashville, γράφοντας τραγούδια που έγιναν country pop επιτυχίες μεταξύ άλλων και για τον Willie Nelson.
Έως και τον θάνατό του ο Hal David ήταν Πρόεδρος του National Academy of Popular Music και του Songwriters Hall of Fame.
πηγες : uncut october 12 , wikipedia, apotis4stis5 net 105,8.



Δεν υπάρχουν σχόλια: