Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Obituary

                           Σε μια εποχή "κανονικότητας" και λατρείας για την πεπατημένη των φιλήσυχων πολιτών που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και των "νοικοκυρέων", μας αφήνει ένας άνθρωπος που ενέπνευσε όλους τους ανοιχτόμυαλους ανθρώπους του κόσμου, που καταφέρνουν να είναι πολίτες του κόσμου, χωρίς να τους προκαλούν μοδοαλλεργία οι λέξεις έθνος και αγάπη για την πατρίδα. Περισσότερο ή λιγότερο σοσιαλιστής, ο στρατιωτικός Τσάβεζ, έβγαλε ένα μεγάλο κομμάτι του λαού του από την αφάνεια, θυμίζοντας μας ότι η "σεισάχθεια" και άλλες παρόμοιες λέξεις δεν είναι απομεινάρια του παρελθόντος, αλλά δημοκρατικά εργαλεία που προσαρμοσμένα στο σήμερα δημιουργούν καλύτερες κοινωνίες. Ο θάνατος του αποτελεί πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο.
                               Για μία πιο ενδιαφέρουσα ματιά στην πολιτική του διαδρομή σας συστήνω το επεισόδιο από την εκπομπή Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα της Νετ:


Καλό του ταξίδι

2 σχόλια:

Christos είπε...

Σίγουρα ένας απ' τους ανθρώπους που επηρέασαν την παγκόσμια κοινότητα όσο λίγοι τον 21ο αιώνα.
Η ιστορία θα του δώσει τη θέση που του αξίζει, ελπίζω αυτοί που τον καταδίωξαν λυσσαλέα να τον αφήσουν τώρα να αναπαυτεί.
Εκτός από τις συνήθεις νεοσυντηρητικές φωνές που τον πολέμησαν όσο ήταν ζωντανός και θα πολεμούν τη μνήμη του, χτές διέκρινα μια τάση από αντίθετο ιδεολογικό χώρο για ταύτιση του Τσάβεζ με Σαντάμ και Καντάφι. Ουσιαστικά του προσδίδουν μια μιλιταριστική ιδεολογία με εθνoκρατικα χαρακτηριστικα, κρυμμένα στο πέπλο μιας αριστερής αντικαπιταλιστικής επανάστασης.
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Και μόνο για το ότι αντιστάθηκε σθεναρά στις αμερικανικές πιέσεις και έσκυψε πάνω από τα προβλήματα των ασθενέστερων τάξεων, από μένα μεγάλο RESPECT.
Επί της ουσίας πάντοτε θα παραμένει μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα για την οποία ρεαλιστική άποψη θα έχουν μόνο όσοι έζησαν τα τελευταία 20 χρόνια στη Βενεζουέλα και είχαν πολιτική συνείδηση.

Christos είπε...

Ξαναβλέποντας το ρεπορτάζ του Αυγερόπουλου, συγκράτησα τις εξής σουρεάλ εικόνες:
-Ιδιοκτήτη ΜΜΕ να μιλά για δικτατορία με τα γεγονότα του 2002 να είναι ακόμη νωπά,
-Διαδήλωση αντιφρονούντων με αμερικάνικες σημαίες (!!!) να αποκαλούν τον Τσάβεζ τρομοκράτη,αυταρχικό και δικτάτορα (ενώ την ίδια στιγμή διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης),
-Τον Τσάβεζ να κάνει αυτοπροσώπως 7ωρη εκπομπή κάθε Κυριακή!