Τρίτη 8 Μαΐου 2007

Πολίτες και τελικά άνθρωποι

'Αρθρο 1:
2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.

'Αρθρο 2:
1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας

'Αρθρο 4 - (Ισότητα των Ελλήνων)
7. Tίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.


'Αρθρο 5 - (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Eπικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Eξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Aπαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.
3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
**4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
**5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων

Σταματάω εδώ την παράθεση άρθρων από το σύνταγμα γιατί κάτι τέτοιο δεν αποτελεί σκοπό μου. Σκοπός μου είναι να υπενθυμίσω ότι όλα αυτά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά αποκτήθηκαν με κόπο και με αίμα. Ναι μεν, δεν είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να βρίσκονται διαρκώς σε μία ενεργή δράση αλλά τα δικαιωμάτα που μένουν αχρησιμοποίητα παύουν να είναι δικαιώματα. Με τον καιρό η σημασία τους ξεθωριάζει και παγιδευόμαστε μέσα στην ίδια μας την απραξία. Κάθε φορά που δεν διεκδικούμε οι ίδιοι την αξιοπρέπεια μας από το έννομο δικαίωμα που έχουμε ως πολίτες τόσο περισσότερο αποθρασσύνονται αυτοί που νομίζουν ότι η πολιτεία αποτελεί τσιφλίκι τους και η αντιπροσώπευση τίτλο ευγενείας. Γι' αυτό την επόμενη φορά που κάποιος θα αποκαλέσει κάποιον βαμμένο πολιτικά ή κοματόσκυλο, καλό θα είναι να πάρουμε μια κριτική στάση και να ερευνήσουμε τα αίτια που κάποιος προωθεί την απολιτικοποίηση και την απάθεια.

Γιατί κριτική με παχυλά αποταμιευτικά βιβλιάρια και τις πλάτες του μπαμπά μας όλοι μπορούμε να κάνουμε. Το θέμα είναι ποιος έχει τα άντερα να αποφασίζει αυτός για τη δική του γνώμη και τελικά να χαράξει ο ίδιος το μονοπάτι της ζωής του με τα δικά του λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: