Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

rs best movies of 2012



1 The Master (Paul Thomas Anderson, ost Johnny Greenwood)
2 Zero Dark Thirty (Kathryn Bigelow)
3 Beasts of the Southern Wild (Benh Zeitlin)
4 Lincoln (Steven Spielberg)
5 Argo (Ben Affleck)
6 Silver Linings Playbook (David O. Russell
7 Life of Pi (Ang Lee)
8 Les Misérables (Tom Hooper)
9 Moonrise Kingdom (Wes Anderson)
10 Django Unchained (Quentin Tarantino)

6 σχόλια:

nasopoulos είπε...

Πάντως από τη λίστα αυτή φαίνεται πόσο στραβά λειτουργεί το όλο σύστημα προβολής των ταινιών. Για δέκα μήνες τον χρόνο τα σινεμά προβάλουν είτε μπούρδες είτε "απαιτητικές" ταινίες για ένα περιορισμένο κοινό και έπειτα, στο τέλος του χρόνου και λίγο πριν τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, σε διάστημα το πολύ δέκα εβδομάδων ακολουθεί ένας καταιγισμός ταινιών. Ως τότε ο θεατής είτε έχει αγανακτήσει με τις μπούρδες που έχει πληρώσει να δει ή πολύ απλά δεν έχει άλλα χρήματα για να δώσει για κινηματογράφο μέσα σε μια χρονιά. Αποτέλεσμα; Σινεμά άδεια εκτός ΣΚ και προσφορών, οι ιδιοκτήτες να κλαίγονται, οι εργαζόμενοι κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι και οι θεατές/πελάτες δυσαρεστημένοι.
Σίγουρα οι εποχές και οι ταχύτητες άλλαξαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας βγαίνει και η πίστη για να βρούμε ένα σινεμά κοντά μας που να παίζει μια ταινία που να μας αρέσει και η οποία δεν βγήκε την τελευταία εβδομάδα.
(από τη λίστα του rolling stone χαρακτηριστικά μόνο το moonrise kingdom έπαιξε νωρίς και το beasts of the southern wild σάρωσε στο Sundance αλλά δεν νομίζω ότι έχει κάνει κανονική προβολή)

nasopoulos είπε...

Κατακλείδα του Peter Travers στην κριτική για το Νο. 1 της λίστας: the neg-heads say, "I don't get this movie." Talk about it, people. See it again. Pry into it. Discuss your issues with friends. Argue. Debate. That used to be what movies were about till the multiplex turned our brains to mush.
Απλώς να επισημάνω ότι δουλεύει για το Rolling Stone, όχι κανένα περιθωριακό έντυπο.

Christos είπε...

Δε ξερω αν ειδατε το master. Ειχα παει με τις καλυτερες των προθεσεων. Εχοντας δει τις περισσοτερες ταινιες του paul thomas anderson θεωρω οτι το master δεν εχει να δωσει κατι παραπανω απο τον hoffman και τον ασυλληπτο phoenix. Δεν αδικω τον κοσμο που εφυγε στη μεση της προβολης ή όσους κοιμηθηκαν.
Μου αφησε την αισθηση του ανολοκληρωτου . Ωραια η προσεγγιση πανω στη σαιεντολογια αλλα πολυ επιφανειακη. Στο τελος εμεινα με την απορία "τί αυτό ήταν;" Και δεν εννοω χρονικα αλλα ποιοτικα για μια ταινια που κρατησε πανω απο 2 ωρες.
Πιστεύω ότι απευθυνεται κυριως στο αμερικανικο κοινο που ετσι κι αλλιως ειναι παραδοσιακα εγκλωβισμενο σε θρησκευτικου τυπου λομπις.
Απ την υπολοιπη λιστα, πολυ καλο το moonrise kingdom (ανασα καλοκαιρινη) και περιμενω με ανυπομονησια τα υπολοιπα χωρις να ξεχωριζω καποιο. Ολα για δικους του λογους το καθενα αξιζει να τα ακουμπησουμε.
Σε μια τετοια λιστα παντως θα εβαζα σιγουρα το cloud atlas και σιγουρα καποιο απο τα blockbusters avengers ή dark knight.

nasopoulos είπε...

Χρηστάρα έπεσες μέσα! Για την ακρίβεια των πραγμάτων η λίστα έχει 11 ταινίες και η 11η είναι το Dark Knight Rises.

http://www.rollingstone.com/movies/lists/the-best-movies-of-2012-20121212

Christos είπε...

Λοιπόν είδα το argo! Πάρα πολύ καλό! Μη διαβάσετε τιποτα για την ταινια πριν τη δειτε γιατι βασιζεται σε αληθινα γεγονοτα και θα σποιλαρετε τον εαυτο σας. Ben Affleck εγγυηση για αλλη μια φορα.

nasopoulos είπε...

Χρηστάρα έχω διαβάσει και για το Argo και την πραγματική ιστορία ουκ ολίγα καιρό τώρα. Οπότε την έχω κάψει την συμβουλή. Όλοι όμως μιλάνε για δυνατή σκηνοθετική συνέχεια του Αφλεκ μετά το Town και το Gone Baby Gone.