Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007

Τα πάντα ρει


Πριν λίγες μέρες στην ομιλία του στο πνευματικό κέντρο της Άμφισσας ο Γιώργος (Παπανδρέου για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις) μίλησε για ανατροπή του πολιτικού συστήματος. Για κάποιους τα λόγια αυτά του Γιώργου είναι πυροτέχνήματα σε καιρούς φθοράς των ιδεολογιών και για άλλους απλώς ανούσια καθώς θεωρούν την παρούσα κατάσταση βαθιά παγιωμένη και αμετάβλητη.

Για μένα πάλι τα λόγια αυτά είναι ό,τι πιο ενδιαφέρον και σημαντικό έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό εντός των συνόρων. Θεωρώ ελπιδοφόρο να παραδέχεται κάποιος αυτό που όλοι έχουν τούμπανο: ότι αν είναι να πάμε μπροστά σε αυτόν τον τόπο πρέπει να αλλάξουμε την αντίληψη μας περί δημοκρατίας και θεσμών. Δεν πιστεύω ότι εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε κάποιο μαγικό ραβδάκι που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό από τη μια μέρα στην άλλη. Απλώς θεωρώ ότι έχουμε ένα πρόεδρο ανώτερο από κάθε άποψη των υπολοίπων πολιτικών. Πιστεύω ότι στον Γιώργο υπάρχει όχι μόνο η βούληση αλλά και η βαρύνουσα γνώση για να ανατρέψει ένα διακομματικό πεπαλαιωμένο σύστημα.

Και πάνω από όλα πιστεύω ότι έχει την εξής φιλοσοφία: Δεν θεωρεί την δημοκρατία και τους θεσμούς ως τίτλους επιβράβευσης αλλά ως εργαλεία προόδου. Νομίζω ειλικρινά ότι όταν κερδίσει τις εκλογές, χέστηκε κατά βάθος αν την άλλη μέρα θα τον φωνάζουν προθυπουργό, πράγμα για μένα πολύ σημαντικό. Γιατί αν μισώ κάτι στην συντήρηση είναι η δουλοπρέπεια με την οποία αντιμετωπίζουν τους θεσμούς (ω κύριε υπουργέ!!!!).

Ουσιαστικά αυτό που πιστεύω είναι ότι εν μέρει ο Έλληνας, εκτός από το ότι είναι χέστης, διακατέχεται και από μεγάλη άγνοια. Χέστης γιατί δεν τολμάει να σηκώσει κεφάλι και να πει ότι αυτό το πράγμα που επικρατεί σήμερα δεν το γουστάρω και θα το αλλάξω, και αγνοών γιατί πιστεύει ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ. Μάλλον ο Έλληνας κάπου αγνοεί ότι η τρίτη Ελληνική δημοκρατία είναι αρκετά νέα και μόλις 33 χρονών. Ξεχνάει ότι η δημοκρατία αυτή δεν του δόθηκε μόνο για να την εξυμνεί και να την βάλει σε μουσείο, (γιατί όπως φαίνεται η συντηρητική παράταξη μόνο αυτό μπορεί να κάνει), αλλά και για να φροντίσει κάθε μέρα να την πλάθει και να την κάνει ομορφότερη.

Ποιά είναι η προσωπική μου άποψη; Μην γελιέστε, αυτά που ο Γιώργος οραματίζεται θα γίνουν. Όσο και αν η συντήρηση δεν τα επιθυμεί. Το θέμα είναι στις τομές που θα γίνουν να έχουν λόγο όσο το δυνατόν περισσότεροι ενεργοί πολίτες. Γιατί αν εμείς δεν αποφασίσουμε για το μέλλον μας, τότε κάποιοι άλλοι θα το κάνουν για εμάς. Και η αρχή της δημοκρατίας είναι να κράτει ο δήμος, δηλαδή οι πολλοί-δηλαδή ο λαός, και όχι οι λίγοι και να μας λένε και από πάνω ότι κάνουν και αγγαρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: