Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Καταναλωτική Συμπεριφορά

                     Αν δεν κάνω λάθος στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Λάρσον, η Σαλάντερ ανακαλύπτει ότι ο επιχειρηματίας με τον οποίο είναι αντιμέτωπος ο Μπλούκμβιστ, παρασκευάζει προϊόντα σε εργοστάσια που με βάση την ετήσια αναφορά του ΟΗΕ, κατηγορούνται για τη χρήση παιδικής εργασίας και παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και φυσικά σε μία χώρα όπως η Σουηδία των βιβλίων, αυτό αποτελεί μέγα σκάνδαλο. 
                   Τώρα, λοιπόν, που παραπονιόμαστε και εμείς ότι θέλουν να μας κάνουν Μπαγκλαντές (μια χαρά, πάντως, αγοράζαμε ως τώρα προϊόντα φίρμες που φτιάχνονταν εκεί), και λέμε ότι οι μισθοί είναι πείνας, τα ωράρια εξοντωτικά κ.ο.κ, πάρτε αυτό το σημερινό αρθράκι από το in.gr, αν έχετε όρεξη διαβάστε και δύο παλαιότερα άρθρα εδώ και εδώ, και μετά αναλογιστείτε λίγο κατά πόσο υπεύθυνη καταναλωτική συμπεριφορά ακολουθούμε όλοι μας. Δεν βγάζω τον εαυτό μου απ'έξω. Εξάλλου, όταν με την εν λόγω εταιρεία συνεργάζονται Nokia, Sony, Microsoft (xbox) και Apple, δεν νομίζω ότι μένει και κανένας απ' έξω. 
                     Ας τα δούμε λίγο και ας αναλογιστούμε τι κοινωνία θέλουμε, τι Ευρώπη θέλουμε και καλό είναι, και τώρα που είμαστε κοντά σε κάλπες και πάντα, να δούμε αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν για ποια θέματα μιλάνε. Ας τα δούμε για να σκεφτούμε αυτή η εκθειαζόμενη από πολλούς αγορά τι προσπαθεί να φέρει κατά εδώ. Ας τα δουν και αυτοί που φανατικά υποστηρίζουν το άλλο άκρο τον κομμουνισμό, έναν τεράστιο πολιτισμό που τον έχει πάει σήμερα ο κομμουνισμός. 
                         Εμένα πάντως αυτές οι αναφορές για δωδεκάωρα χωρίς διάλειμμα, χωρίς να μιλάς σε κανένα, τα συμβόλαια "κατά της αυτοχειρίας" για να εξασφαλίζεται η εταιρεία δεν μου κάνουν και πολύ φιλεργατικά.

1 σχόλιο:

βαγγος είπε...

Παίζει να είναι λίγο στημένη η φωτό, δεν νομιζω να γελάει ο υπάλληλος και πίσω απ τις κάμερες έτσι, ή η ατομικη προστασια των υπαλληλων να είναι τοσο καλή.
Αυτά θελουν να δουλευουμε 12 ωρες την ημέρα και να παιρνουμε 200 ευρω το μήνα, αφου τους δωσαμε την ευκαιρια γιατι να μην το κανουν.