Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Μπανανίας ανάγνωσμα: Το έπος του ασφαλιστικού

Ένα είναι σίγουρο σε αυτό το τόπο με αυτή την κυβέρνηση. Οι φρέσκιες μπανάνες όλο το χρόνο.


Κάποτε σε ένα τόπο μακρινό (αλλά όχι και τόσο μακρινό) ζούσε ένας άρχοντας με το όνομα Καραμανλίξ. Ο Καραμανλίξ, ένας συμπαθητικός, στρουμπουλός αλλά συνάμα τεμπέλης ανθρωπάκος κυβερνούσε την Μπανανία, μία ηλιόλουστη χώρα με πολίτες που έμοιαζαν λίγο πολύ στον άρχοντα τους. Λίγο τεμπέληδες, λίγο της λούφας αλλά κατά τα άλλα καλόκαρδους, αστείους και πάντα με ένα καλό λόγο (και αρκετές κακές σκέψεις) για τους γύρω τους.

Ο Καραμανλίξ, ως άνθρωπος που δεν ήθελε να καταπιάνεται και με πολλά, χρυσοπλήρωνε διάφορους λιγότερο στρουμπουλούς συμβούλους για να λύνουν τα προβλήματα του. Βέβαια, αυτοί δεν τα κατάφερναν πολύ καλά και για αυτό ο Καραμανλίξ κατέφευγε κάθε τόσο στην σοφία (ή στην μαλακία, όπως βολεύει τον καθένα) των μεγάλων μάγων, γνωστών και ως επικοινωνιολόγων ή δημοσκόπων.

Κάποτε λοιπόν ο Μαγγίναφ,ένας από τους συμβούλους, έλαβε αναφορά από τα κρατικά ορυχεία ότι τα αποθέματα χρυσού του τόπου μειώνονταν... και καλά θα έκανε το παλάτι να σταματήσει να ζητάει τόσο μετάλλευμα για να μείνει περίσσευμα και για μετά. Ο Μαγγίναφ, είτε επειδή και αυτός ήταν στρουμπουλούλης και δεν ήθελε να κόψει το πολύ φαΐ, είτε γιατί φοβόταν να πει στους παρατρεχάμενους του παλατιού να περιορίσουν τις σπατάλες , αποφάσισε να πει στο λαό που ήδη τα κουτσοπερνούσε ότι καλό θα ήταν να ξεχάσουν το παστό κρέας και τις λαχταριστές μελόπιτες και να το ρίξουν στο πρασσόριζο και στα λάχανα.

Ο λαός όμως αντέδρασε, και αποφάσισε για αρχή, την δωδέκατη μέρα του μήνα με τη μεγαλύτερη νύχτα, όπου το κρύο ήταν φυσικά περισσότερο και το παστό κρέας πιο αναγκαίο, να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στο παλάτι. Ο Καραμανλίξ αδιαφορώντας για το λαό, αλλά φοβούμενος μην μείνει πολλές μέρες το παλάτι χωρίς φαί (και τον ρίξουν οι αριστοκράτες από το θρόνο) επικαλέστηκε τη βοήθεια για άλλη μια φορά του σοφού Δημοσκοπίλ. Αν ο Δημοσκοπίλ του έλεγε ότι τα νεύρα του λαουτζίκου θα περάσουν, ο Καραμανλίξ θα συνέχιζε απρόσκοπτα τον ύπνο του, πότε στο ανάκτορο του τόπου και πότε στο ήσυχο αρχοντικό του στη γη των υφασμάτων, γνωστή και ως Ραφένα.

Βέβαια για να φτάσει σε αυτό το σημείο σιγουριάς ο άρχοντας είχε πρώτα διώξει από το παλάτι όλους τους μάγιστρους που φρόντιζαν να περιορίζεται η εξουσία του άρχοντα πάνω στο λαό, όπως τον Γουργουρίξ και τον Αδαμοπουλίξ. Φυσικά, ο άρχοντας το έκανε αυτό όχι μόνο έχοντας τη βοήθεια των συμβούλων, αλλά όπως ψιθυριζόταν στους σκοτεινούς διαδρόμους του κάστρου του παλατιού, ο άρχοντας είχε εξασφαλίσει και τη βοήθεια του Σανιδάφ και των υπόλοιπων γερόντων που ήλεγχαν την τήρηση των νόμων στη Μπανανία.

Βέβαια, κάποιος θα ώφειλε να πει στον Καραμανλίξ ότι και οι σοφοί μάγοι πέφτουν καμιά φορά έξω, ή ακόμα και να του πει την μοίρα των παλαιότερων αρχόντων Μητσοτακίλ και Σημιτίλ όταν είπαν στο λαό να αφήσει το κρέας για τους άρχοντες και να περιοριστεί στα ρεβύθια. Γιατί αν ο λαός δεν πάρει χαμπάρι στις 12 τι γίνεται, μπορεί να καταλάβει όταν θα στουμπώσει ο κώλος του από το ρεβύθι και το σκατό του θα γίνει σαν της γίδας. Και τότε υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, λιγότερο στρουμπουλοί και περισσότερο εργατικοί που έχουν μία άλλη αντίληψη για αυτό τόπο.


***Σε κάθε περίπτωση και πέρα από τα αστεία σας παραπέμπω σε ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα- το "Παραμύθι χωρίς όνομα" της Πηνελόπης Δέλτα- που άλλωστε είχε γραφτεί για να περιγράψει μία ανάλογη εικόνα της Ελλάδας μας πριν από έναν αιώνα περίπου, για να καταλάβετε πως είναι, με τα δικά μου μάτια, σήμερα αυτός ο τόπος, και πως γίνεται να αλλάξει βήμα βήμα προς το καλύτερο.

5 σχόλια:

giorgos είπε...

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κληροδότησαν μια νάρκη έτοιμη να εκραγεί...το ασφαλιστικό.Μόλις πλησιάζε το πρόβλημα εκείνοι που το είχαν δημιουργήσει έσπευδαν να τη κάνουν σαν λαγοί...γνωστή η τακτική,γνωστοί και οι κατά κύριο λόγο υπεύθυνοι...

Ioanna είπε...

Ο Καραμανλίξ έχει την εξουσία στα χέρια του επειδή την κληρονόμησε από τους προγόνους του, επειδή την κατέλαβε με τα όπλα ή είναι εκλεγμένος από τους υπόλοιπους τεμπελάκους αυτής της ηλιόλουστης χώρας?? Και αν ισχύει το τελευταίο, αυτοί γιατί τον ψήφισαν?

nasopoulos είπε...

Γιώργο το ασφαλιστικό σύστημα υπάρχει από την εποχή του Μεταξά. Αν εννοείς γιατί δεν το έλυσε το ΠΑΣΟΚ, συμφωνώ ότι όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή να περάσει στο ανταποδωτικό σύστημα δεν το έκανε με αποτέλεσμα η κατάσταση να εκτραχυνθεί. Με μία λέξη, απέτυχε. Εγώ εξετάζω πως πάνε να το λύσουν οι σημερινοί.
Ιωάννα μου, και εγώ ερωτήματα θέτω και προσπαθώ να τα απαντήσω αλλά προτιμώ να ακούω τους άλλους (όπως εσένα) γιατί συνήθως ο διάλογος απαντάει καλύτερα ένα πρόβλημα. Απλά σε αυτή την περίπτωση, επειδή ανήκω στα 6/10 που δεν τον ψήφισαν μάλλον δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω.

giorgos είπε...

Και αν ισχύει το τελευταίο, αυτοί γιατί τον ψήφισαν?

Εγώ που ανήκω στα 4/10(και κάτι ψιλά ακόμα...),μπορώ να απαντήσω γιατί το ψήφισα.Το ψήφισα λοιπόν γιατί θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσφέρει κάτι...και γιατί η σύγκρισή του με τον George όσον αφορά την ηγετική προσωπικότητα,την εμπιστοσύνη που μου εμπνέει και τη καταλληλότητά του για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι συντριπτική υπέρ του Καραμανλίξ.
Η αλήθεια όμως είναι ότι βγήκε όχι γιατί το ψήφισα εγώ που ανήκω στο συμπαγές κομμάτι της φιλελεύθερης παράταξης,αλλά γιατί ο George "φαίνεται" πολύ λίγος- ανεπαρκής στο περίπου 5% των μετακινούμενων κεντρώων ψηφοφόρων που καθορίζουν κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα...επίσης είναι νωπό και το αίμα από τη περίοδο διακυβέρνησης του καθηγητή κ.Σημίτη.Εκτιμώ ότι θα χει την ευκαιρία να μας διαψεύσει ο George όσον αφορά της ικανότητές του αλλά στις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές εάν και εφόσον επιβιώσει από τις επόμενες εσωκομματικές...

Christos είπε...

Θεικο το παραμυθι αν και θα νομιζει κανεις οτι η μπανανια υπαρχει μονο επι καραμανλιξ. Ελπιζω επισης εκει στο τελος που μιλας για λιγοτερο τεμπεληδες και περισσοτερο εργατικους να μην αναφερεσαι στον George boy...