Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Η αξία των σπουδών

Για την πλειονότητα των νέων η αξία των σπουδών έγκειται ,αν όχι στο σύνολο της, στο μεγαλύτερο ποσοστό στην διευκόλυνση της εύρεσης εργασίας με καλύτερες αποδοχές και μεγαλύτερο κύρος. Οι βασικοί αυτοί άξονες είναι για τους περισσότερους ο κινητήριος μοχλός μιας κοινωνίας η οποία τις τελευταίες δεκαετίες γαλουχήθηκε σε μία πιο εκπολιτισμένη ευρωπαϊκή έκδοση του maerican dream.
Ελάχιστα ασχολείται κανείς με κάποιες παράπλευρες συνέπειες των σπουδών. Οι σπουδές είναι ίσως το μοναδικό επίσημο πνευματικό ταξίδι του ανθρώπου μετά την ενηλικίωση του. Ταξίδι με συγκεκριμένο ορίζοντα, βοηθάει ένα άνθρωπο να κατανοήσει τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, να έχει την ικανότητα να δει τα πράγματα με μια διαφορετική, πολυπλοκότερη αλλά και πιο ευρηματική οπτική. Ταυτόχρονα , υποτίθεται, ότι οι γνώσεις αυτές τον βοηθούν να μπορεί να προτείνει και απλούστερες λύσεις για όσα συμβαίνουν γύρω του.
Δυστυχώς όμως στα καθ' ημάς αυτό που κανείς δεν εκτιμά είναι την δύναμη που του δίνουν οι γνώσεις του. Τείνουμε να χρησιμοποιούμε ελάχιστα τα όσα μαθαίνουμε και αυτά που μαθαίνουμε σπάνια μας κάνουν και ταπεινότερους. Στην κοινωνική ζωή μας δρούμε και πράττουμε λίγο πολύ σαν όχλος. Φοβόμαστε να αντιτάξουμε την προσωπική μας άποψη και προτιμούμε να ενταχθούμε σε μία συνολική άποψη που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη.
Και επειδή όποιο δικαίωμα δεν χρησιμοποιείται τείνει να εξαλείφεται, κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα. Και μην γελιόμαστε. Όλα σε αυτήν την ζωή είναι αλληλένδετα. Μαζί με την αχρήστευση της γνώσης, η γνώση χάνει και τη δύναμη της να εξασφαλίσει ένα καλύτερο εισόδημα αλλά και το κύρος της όποιας εργασίας. Γιατί όταν η γνώση δεν μπορεί να παράγει διακριτές γνώμες επικρατούν οι ακρότητες, οι φοβίες και η αδιαλλαξία. Και όταν συμβαίνουν τα παραπάνω η κοινωνική πρόοδος πάει περίπατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: