Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

Στρίβειν δια του Euro

Αντίθετα με όσα ευαγγελίζουν οι προφήτες του Καλοκαιριού για την πολιτική, η άποψη μου για το πολιτικό τοπίο είναι ότι τα πράγματα είναι μάλλον πιο ρευστά από όσο όλοι νομίζουν.
Στην σημερινή συζήτηση στη βουλή, είδαμε τον Καραμανλή να ξεσπαθώνει κατά του Αλαβάνου για τα όσα γίνονται στα πανεπιστήμια. Εύκολος στόχος για τον Καραμανλή, μικρή απώλεια για τον Συνασπισμό για ένα πολιτικό υπό οικειοθελή απόσυρση. Όταν όμως η συζήτηση πέρασε στο καυτό θέμα της υγείας και στην έτερη καυτή πατάτα, την ακρίβεια, οι ακραίες φωνές κρύφτηκαν. Οι μεν γιατί απέτυχαν και οι δε γιατί ακόμη δεν έχουν προτείνει κάτι. Σίγουρα οι ακραίες προτάσεις βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όταν επικρατεί η πόλωση, αλλά σε θέματα όπως η ακρίβεια που η αποτελεσματικότητα πρέπει να φαίνεται άμεσα οι ολοκληρωμένες προτάσεις είναι αυτές που επικρατούν.
Και αυτό είναι το πολιτικό γήπεδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί κάθε πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ αποτελεί πρόταση προς εφαρμογή και όχι προς εντυπωσιασμό. Με τον ίδιο τρόπο οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για υγεία και παιδεία προσανατολίζονται στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και όχι στην διατήρηση της τακτικής της έντασης, που σήμερα παρατηρούμε και μας θυμίζει δυστυχώς αλλοτινές εποχές. Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αυριανή εκδήλωση για το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ. Γιατί όταν στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπήρχαν οι φράσεις ολική ποιότητα και αειφόρος ανάπτυξη οι υπόλοιποι άνοιγαν λεξικά να καταλάβουν τι λέμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν διεκδίκησε και δεν διεκδικεί την αποκλειστικότητα του προοδευτικού φορέα αλλά ανοίγει ένα διάλογο με τους πολίτες όλων των πολιτικών χώρων που θέλουν να συζητήσουν με επιχειρήματα ποιο θα πρέπει να είναι το μέλλον μας. Άλλωστε, εμείς όλοι είμαστε που πρέπει να το διαμορφώσουμε.
Καθώς ,λοιπόν, θέματα όπως η ακρίβεια, η υγεία και το περιβάλλον θα ζητούν όλο και πιο επίμονα λύση πιστεύω πως το πολιτικό σκηνικό θα αλλάζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς, αντίθετα με την παγίωση που πολλοί αριβιστικά επιδιώκουν.

1 σχόλιο:

Christos είπε...

Όλα αυτά τα κάνει το πασόκ? ήμαρτον ρε συ που λέει κι ο γεωργίου.