Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Και πως ειπαμε οτι σε λένε??

Ταμπέλες... Ταμπέλες παντού... Στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα προϊόντα και σαν να μην έφταναν όλες αυτές.. ταμπέλες και στους ανθρώπους! Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε αυτά τα μικρά, διακριτικά , ευχάριστα στο μάτι τις περισσότερες φορές, καρτελάκια που βλέπουμε κρεμασμένα στο πέτο των υπαλλήλων. Μιλάω για εκείνες της ταμπέλες που άμα σου τις βάλουνε (γιατί άλλοι σου τις βάζουνε!!) δεν μπορείς να τις αποχωριστείς με τίποτα. Κάτι σαν επίμονος λεκές, ένα πράμα, που στην καλύτερη των περιπτώσεων απλά να ξεθωριάσει στο πέρασμα του χρόνου.
Εκτός, όμως, απο τις "ρετσινάτες",κοινωνικής φύσης και υφής, ταμπέλες (θα αναφερθώ σε αυτές σε κάποια άλλη στιγμή) έχουμε να κάνουμε και με περισσότερο αθώες, όπως είναι τα ονόματά μας, ταμπέλες. Και δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση οτι πρόκειται περι ταμπελών αφου συγκεντρώνουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να τα αποκαλέσουμε τέτοια.
Το καλό, όμως, με το όνομά μας είναι πως αν δεν μας αρέσει το αλλάζουμε. Εύκολα κι απλά! Συνηθέστερα μ ε κάποιο υποκοριστικό , αν οχι με κατι δανεισμένο απο κάποια άλλη, εύηχη στα αυτιά μας, γλώσσα. Γιατί όμως να θέλει κανείς να αλλάξει το όνομα του; Πολύ απλά γιατί μπορεί να νομίζει οτι δεν τον εκφράζει η συγκεκριμένη ταμπέλα.
Καλώς ή κακώς, τα ονόματα τα έχουμε συνδυάσει με αυτούς που τα φέρουν και σε ένα δεύτερο επίπεδο πίσω απο κάθε όνομα έχουμε δημιουργήσει ένα προφιλ, ένα αόρατο προφιλ που όμως κάθε φορά που ακούμε ένα όνομα έρχεται στο πίσω μέρος του μυαλού μας .... Πως σας φαίνονται μερικά ονόματα όπως Βαγγελιώ, Κρυστάλω, Μήτσος, Σίσσύ, Βάνα , Ιωάννης ... ; Όλα ξυπνουν μέσα μας κάτι. Πόσο διαφορετικό όμως για τον καθένα μας; Τόσο διαφορετικό, όσο διαφορετικές είναι οι παραστάσεις μας και ο κοινωνικός μας περίγυρος.

Και για να γελάσουμε και λίγο (ενδεχομένως και να προβληματηστούμε!) , ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω ονόματα (αν δεν υπάρχει το δικό σας πείτε μου να το προσθέσω) ... Τι νομίζετε, ταιριάζουν οι χαρακτηρισμοί σε εσάς και στους γνωστούς σας;
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Απόστολος:Κοινωνικός και γλεντζές, ο Απόστολος λατρεύει τη ζωή και της απολαύσεις της. Του αρέσουν οι γυναίκες και το καλό φαϊ. Ευγενικός και πράος χαρακτήρας, δεν πηγαίνει στο βάθος των πραγμάτων.

Βασίλειος,Βασιλική: Ο Βασίλης είναι άνθρωπος της σκέψης, με καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία και πολύ απόλυτος. Πεισματάρης, του λείπουν συνήθως η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα. Του αρέσει να κάνει το δικό του και τα καταφέρνει. Πιο συμβατική, η Βασιλική δίνει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά. Φιλόδοξη, ακολουθεί το δρόμο της με ρεαλισμό και χωρίς να παίρνει μεγάλα ρίσκα.

Γεώργιος, Γεωργία: Ιδεαλιστής κι ενθουσιώδης, αναζητάει περιπέτειες και πνευματικές συγκινήσεις. Μοιάζει να έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι αρκετά δειλός. Πιο αισιόδοξος χαρακτήρας, η Γεωργία αναζητάει πάντα την ευτυχία. Είναι εφευρετική, θαρραλέα και φιλόδοξη

Ευάγγελος, Ευαγγελία: Ήρεμοι και αισθησιακοί, είναι πολύ ευτυχισμένοι όταν βρουν το ταίρι που τους ταιριάζει. Δεν είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι και συχνά προτιμούν τη ρουτίνα από την αβεβαιότητα. Τους αρέσει η οικογενειακή ζωή κι η παρέα με τους φίλους.

Θεόδωρος, Θεοδώρα: Έξυπνη και ικανή, η Θεοδώρα έχει αρκετά δύσκολο χαρακτήρα. Ζητάει πολλά από τους άλλους, χωρίς η ίδια να είναι τέλεια στη συμπεριφορά της. Μαχητική ξέρει να αγωνίζεται γι' αυτά που πιστεύει. Πιο συναισθηματικός χαρακτήρας, ο Θεόδωρος είναι πιστός στους φίλους του κι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Πολύ αγχώδης, πρέπει να μάθει να εξωτερικεύει το άγχος.

Ιωάννης, Ιωάννα: Ο Γιάννης είναι δυναμικός και αρκετά αυταρχικός. Υπεύθυνος και άνθρωπος του καθήκοντος, αγαπάει πολύ την οικογένειά του. Κλειστός χαρακτήρας όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο, γίνεται ιδιαίτερα ευχάριστος στον κύκλο των φίλων του. Η Γιάννα είναι αισιόδοξη και γελαστή, αλλά λίγο επιπόλαιη. Έτοιμη πάντα για δράση, αντιμετωπίζει με χιούμορ τις αναποδιές της ζωής.

Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα: Αν και κοινωνικός, ο Κωνσταντίνος είναι στο βάθος κλειστός χαρακτήρας. Συχνά είναι υποταγμένος ψυχολογικά σε μια γυναίκα, τη μητέρα του ή τη γυναίκα του. Στη δουλειά του διαπρέπει γιατί είναι εργατικός και επίμονος. Η Κωνσταντίνα είναι πιο αυθόρμητη και ενθουσιώδης. Αγαπάει τα παιδιά, είναι πολύ τακτική και αφιερώνει πολύ χρόνο στο σπίτι της.

1 σχόλιο:

Giorgio είπε...

Άννα: Σοβαρή και δυναμική, η Άννα ξέρει τι θέλει από τη ζωή. Έχει συχνά καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία, απολαμβάνει τα υλικά αγαθά. Της αρέσει να δίνει συμβουλές.

Ελένη: Όνομα και στη σημερινή εποχή φέρουν γυναίκες με δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότικότητα. Διαθέτουν γοητεία κι όταν ακόμα δεν είναι όμορφες κι επιμένουν να γίνεται πάντα το δικό τους. Ακόμα κι όταν φαίνονται ήρεμες, είναι κυριαρχικές. Και ευαίσθητες στα κομπλιμέντα...

Ελισάβετ: Περήφανη, κατορθώνει να ελέγχει τέλεια τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο της. Το πρόσωπό της αποκτάει γρήγορα μια έκφραση ωριμότητας. Είναι κάπως αυταρχική με το σύντροφό της. Δεν κατορθώνει εύκολα να αποδεσμευτεί από το παρελθόν της.

Παύλος, Παυλίνα: Είναι και οι δύο ήρεμοι και απεχθάνονται τους καβγάδες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσπαθούν να επιβληθούν στους άλλους και να κάνουν το δικό τους. Ενώ μοιάζουν συγκρατημένοι, είναι στην πραγματικότητα παρορμητικοί και κανείς δεν μπορεί να τους κάνει να αλλάξουν γνώμη όταν αποφασίσουν κάτι.

Σοφία: Είναι πολύ απαιτητική από τη ζωή και τους ανθρώπους. Έχει πολλά ενδιαφέροντα και μεγάλη έφεση στα γράμματα. Διαθέτει φαντασία και ξέρει να διηγείται ωραία. Της αρέσει να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής.