Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Πολλά είναι εύκολα.. λίγα αξίζουν

Από ότι διάβασα ελάχιστοι bloggers ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ να καλύψουν ηλεκτρονικά το συνέδριο. Πολλοί θα πουν ότι μάλλον δεν ήθελαν. Εγώ πιστεύω κάτι διαφορετικό.
.
Το blog είναι ένας εύκολος τρόπος να εκδόσεις ο ίδιος δημόσια τις απόψεις σου, να επικοινωνήσεις τις ιδέες σου με άλλους και ίσως να κρατήσεις ένα είδος πιο ομαδικού ημερολογίου. Στα πλαίσια των blog οι απόψεις που επικρατούν σε αυτά πολλές φορές είναι πιο ακραίες του συνήθως παρατηρούμενου στην κοινωνία. Στα blog εξάλλου δεν στοιχίζει τίποτα. Δεν είναι σαν την πραγματική ζωή. Στην πραγματική ζωή πρέπει να κάνεις διάλογο με ανθρώπους που λίγο πολύ σε ξέρουν. Ξέρουν τις μικρές σου συνήθειες, τα ελαττώματα σου και τι πραγματικά πρεσβεύει ο τρόπος ζωής σου. Επίσης, το να υπερασπιστείς τις ιδέες σου στην καθημερινότητα σου σημαίνει θυσίες. Εξάλλου, μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σου θα συναντήσεις και ανθρώπους με πολλά περισσότερα βιώματα που εύκολα μπορούν να σε στριμώξουν και να αντιπαραβάλλουν άλλα πιο συμπαγή επιχειρήματα. Όλα τα παραπάνω είναι και που κάνουν την κοινωνική ζωή σαφώς πιο συναρπαστική από το ίντερνετ. Με λίγα λόγια, εδώ μπορείς να πεις ό'τι παπαριά θες και να περάσει στο ντούκου ή και να γίνει αρεστή από πολλούς. Όταν όμως μιλάς και κοιτάς κατάματα τον άλλο, τα λόγια σου πρέπει να έχουν αντίκρυσμα τις πράξεις σου.
.
Τελικά πιστεύω ότι η δύναμη του ηλεκτρονικού διαλόγου στην Ελλάδα ίσως να έχει υπερτιμηθεί. Ίσως η δύναμη της να φτάνει μέχρι την πλατεία Συντάγματος και μακριά από πολιτικά και κομματικά συμφέροντα όπως έλεγε εκείνη η περίφημη ανακοίνωση του Αυγούστου. Ίσως γιατί εκεί που αρχίζει ο κοινωνικός βίος, εκεί αρχίζουν οι ευθύνες. Και η πολιτική δεν είναι και πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια. Αν και τώρα που το σκέφτομαι και στα πρόσφατα γεγονότα με την ΔΕΗ, μάλλον περισσότεροι ανησυχούσαν για το αν θα έχει ρεύμα το πιτσι τους, παρά αν θα έχουμε νερό το καλοκαίρι εξαιτίας της σπατάλης.

1 σχόλιο:

thodoris είπε...

Σωστος σε οσα λες αλλα μερικες φορες ειναι πιο δυσκολο να επιχειρηματολογησεις γράφοντας απο το να πεις κατι.Ασε που αυτο που θα πεις τις περισσοτερες φορες περναει στο ντουκου.
Εξαλλου τα γραπτα μενουν ενω η καθε ηλιθιοτητα που λεμε τις περισσοτερες φορες ξεχνιεται...